Wat zijn stablecoins?

De wereld van cryptocurrency is continue in beweging en dagelijks worden er nieuwe cryptocurrencies ontwikkeld en gelanceerd. Alle cryptocurrencies hebben unieke eigenschappen en functionaliteiten en zijn ontwikkeld voor verschillende doeleinden.

Zo zijn er verschillende soorten cryptocurrencies ontwikkeld voor specifieke doelgroepen of markten. Voorbeelden van deze verschillende soorten crypto zijn thema coins, exchange coins, privacy coins en zogenaamde stablecoins. Stablecoins zijn een nieuw soort type cryptocurrency waarvan de waarde vaak gekoppeld is aan een ander (digitaal) activa.

Stablecoins (stabiele munten) kunnen worden gekoppeld aan verschillende fiat-valuta’s, zoals Amerikaanse dollars of euro’s, andere cryptocurrencies, edel metalen, zoals goud of zilver, of een combinatie van de drie.

Een koppeling aan fiat-valuta lijkt momenteel de meest populaire optie op de cryptocurrency markt te zijn. Dit betekent dat één eenheid van een stablecoin gelijk is aan, of dezelfde waarde vertegenwoordigd als, één eenheid fiat-valuta.

Stablecoins zijn gewoonlijk “collateralized”, wat betekent dat de waarde van het totale aantal stablecoins in omloop, altijd wordt ondersteund door activa die met dezelfde waarde in reserve wordt aangehouden. Simpel gezegd, als er 500.000 stabelcoins in omloop zijn, moet er minstens 500.000 dollar of euro ergens op een bankrekening staan, die deze 500.000 stablecoins in waarde moeten dekken.

Stablecoins zijn ontworpen om de inherente volatiliteit in cryptocurrency prijzen op te kunnen vangen. Doordat een stablecoin altijd “stabiel” is en altijd de waarde vertegenwoordigd van de betreffende fiat-valuta, wordt een stablecoin vaak gebruikt of gekocht wanneer de cryptocurrency koersen dalen.

Wat zijn cryptocurrency stablecoins?Handelaren of investeerders die bij koersdalingen hun verlies willen beperken, kunnen hun cryptocurrencies bij een cryptocurrency exchange omwisselen voor stablecoins, zodat verder verlies direct een halt wordt toegeroepen.

De vraag naar stablecoins is mede gegroeid omdat het de onzekerheid wegneemt voor gebruikers, vooral bij conversies tussen cryptocurrency/cryptocurrency. Stablecoins bieden gebruikers meer stabiliteit bij het handelen in crypto op cryptocurrency exchanges.

Steeds meer cryptocurrency exchanges voegen dan ook steeds meer verschillende handelsparen met stablecoins toe op hun platform. Gebruikers kunnen hierdoor eenvoudig handelen tussen cryptocurrency/stablecoin en zijn niet meer verplicht tot de vaak voorkomende handelsparen cryptocurrency/Bitcoin en cryptocurrency/Ethereum.

Voorbeelden van bekende stablecoins die vaak voorkomen in handelsparen zijn Tether (USDT), USD Coin (USDC), TrueUSD (TUSD) en Paxos Standard Token (PAX).

Naarmate de cryptocurrency industrie groeit, zijn er steeds meer grote bedrijven en instellingen, die hun intrede willen maken op de cryptocurrency markt. Zo hebben grote bekende bedrijven als Facebook en Samsung aangegeven druk bezig te zijn met blockchain technologie en de ontwikkeling van hun eigen cryptocurrency stablecoins.

Zelfs de grootste bank van de Verenigde Staten, JP Morgan Chase, heeft bekend gemaakt te werken aan de lancering van een stablecoin (JPM Coin), om de afwikkelingstermijnen te versnellen voor de institutionele klanten van de bank.

Stablecoins bieden de cryptocurrency markt en haar gebruikers veel voordelen, waaronder stabiliteit en vertrouwen. Sommige stablecoin-voorstanders zijn echter bezorgd dat het koppelen van een stablecoin rechtstreeks aan bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar, betekent dat deze onvermijdelijk banden moet hebben met het Amerikaanse banksysteem.

Dit betekent dat ze moeten vertrouwen op een gecentraliseerde infrastructuur, iets dat veel cryptocurrency liefhebbers juist willen vermijden.

Met de lancering van nieuwe stablecoins en de toenemende handel in volumes is dit een segment van de cryptocurrency industrie dat de komende jaren verder zou kunnen groeien.

De wereld van cryptocurrency is continue in beweging en nieuwe ontwikkelingen kunnen mogelijk een verleiding bieden voor consumenten, die tot nu toe terughoudend zijn geweest ten opzichte van cryptocurrency.