Wat is een cryptocurrency wallet?

Cryptocurrency wordt in tegenstelling tot normale valuta, zoals Euro’s of dollars, niet opgeslagen op een standaard bankrekening. Alle transacties van crypto valuta worden bijgehouden en opgeslagen op een decentraal blockchain-netwerk, waardoor een derde partij zoals een bank wordt uitgesloten. Dit betekend kort gezegd, dat de eigenaar van cryptocurrency voor eigen bank moet spelen en zelf verantwoordelijk is voor zijn eigendom.

In plaats van een standaard bankrekening wordt cryptocurrency opgeslagen en bewaard in een zogenaamde cryptocurrency wallet. Een digitale portemonnee, waarmee de eigenaar betalingen kan ontvangen en versturen, zonder bemoeienis van een derde partij. Dit scheelt aanzienlijk veel tijd en geld voor de eigenaar. Het enige aandachtspuntje is dat de eigenaar zelf verantwoordelijk is voor zijn portemonnee, en dat deze portemonnee niet verzekerd is tegen verlies of diefstal.

Een cryptocurrency wallet bewaard de cryptografische sleutels die nodig zijn om cryptocurrency te kunnen ontvangen en te kunnen versturen. De wallet gebruikt deze cryptografische sleutels om te kunnen communiceren met de blockchain. Een cryptocurrency wallet heeft drie verschillende sleutels: een private key, een public key en een wallet adres.

De private key, privé sleutel, is de belangrijkste sleutel. Degene die de private key in bezit heeft is de eigenaar van de wallet en heeft de mogelijkheid om cryptocurrency vanuit de wallet te kunnen versturen. De private key is echt letterlijk de sleutel tot de cryptocurrency. Het is daarom belangrijk om zorgvuldig met deze private key om te gaan en deze zo veilig mogelijk te bewaren.

De public key is afgeleid van de private key en is nodig om wallet adressen te kunnen genereren. Tevens wordt de public key gebruikt om transacties te versleutelen. Als gebruiker van een cryptocurrency wallet heb je hier echter weinig tot niets mee te maken en alles gebeurt automatisch op de achtergrond.

Wallet adressen ontstaan weer vanuit de public key. Een wallet adres is te vergelijken met een IBAN nummer van een bankrekening. Met dit wallet adres kan de gebruiker cryptocurrency storten op de crypto wallet.

Omdat de eigenaar van cryptocurrency voor eigen bank moet spelen is het zeer belangrijk om een goede crypto wallet te gebruiken om crypto valuta veilig te kunnen bewaren. Cryptocurrency wallets zijn nogmaals niet verzekerd tegen verlies of diefstal.

De wereld van blockchain en cryptocurrency is echter nog vrij jong en dagelijks zijn er nieuwe ontwikkelingen op het gebied van cryptocurrency wallets en de manier waarop cryptocurrency veilig kan worden opgeslagen.

Cryptocurrency wallets zijn onder te verdelen in twee soorten: cold wallets en hot wallets. Cold wallets zijn afgeschermd van het internet en geven de gebruiker volledig controle over de private keys. Hot wallets staan in verbinding met het internet en zijn daardoor meer risicovol. In sommige gevallen geven hot wallets de gebruiker geen toegang tot de private keys.

Cold wallets

Cold wallets zijn onder te verdelen in paper wallets en hardware wallets. Beide hebben met elkaar gemeen dat ze offline de private keys bewaren. Omdat de private key niet op een apparaat staat, die verbinding heeft met het internet, is de private key en daardoor de gehele wallet beschermd van hackers en virussen. Dit wordt isolatie genoemd.

Bij een paper wallet staat de private key letterlijk op papier, uitgeprint of overgeschreven. Bij een hardware wallet staat de private key op een speciaal apparaat, vergelijkbaar met een USB stick, die geïsoleerd opereert van de computer, dan wel van het internet.

Het voordeel van een hardware wallet ten opzichte van een paper wallet is dat het gebruiksvriendelijker is om cryptocurrency te ontvangen en te versturen. Een hardware wallet biedt tevens een extra bescherming bij het doen van transacties.

Bij een transactie is er een extra verificatie stap, waar het wallet adres van de ontvanger nogmaals wordt gecontroleerd. De gebruiker van de wallet moet het wallet adres fysiek bevestigen door middel van een knop op de wallet.

Hardware wallets zijn tevens beveiligd door middel van een zogenaamde “24-word backup phrase”. Dit is een wachtwoord bestaande uit 24 willekeurige woorden, die de gebruiker extern moet opschrijven en bewaren op een veilige plek. Deze “24-word backup phrase” wordt gebruikt voor het generen en beheren van alle private keys. De backup phrase wordt tevens gebruikt om de wallet te herstellen, bij verlies of diefstal van het apparaat.

Op het moment zijn er verschillende aanbieders van hardware wallets, die ondersteuning bieden aan verschillende crypto valuta. Met een hardware wallet is het mogelijk om verschillende cryptocurrencies te bewaren op één veilige plek. Twee populaire hardware wallets zijn de Ledger Nano S en de TREZOR One.

Hot wallets

Hot wallets zijn onder te verdelen in online wallets, software wallets en cryptocurrency exchanges. Hot wallets staan in verbinding met het internet en zijn daarom minder veilig dan cold wallets. Het grote voordeel is dat hot wallets gratis zijn en over het algemeen wat gemakkelijker in het gebruik.

Op het moment zijn er verschillende online en software wallets beschikbaar voor zowel desktop gebruikers als mobiele gebruikers. De gebruiker kan eenvoudig de software of mobiele app installeren op een apparaat en vervolgens cryptocurrencies ontvangen en versturen met de crypto wallet. Twee populaire software wallets zijn Trust Wallet en Exodus.

Het grote voordeel van een software wallet is de eenvoud van het inloggen om gebruik te maken van de wallet. Over het algemeen worden bij software wallets de private keys lokaal gegenereerd en gecodeerd en opgeslagen op de computer of het mobiele apparaat. Deze apparaten zijn echter vatbaar voor veiligheidsproblemen, zoals hackers en virussen, door het gebrek aan isolatie. De meeste software wallets zijn tegenwoordig wel beveiligd met een “12-word backup phrase”, om de wallet te herstellen, bij verlies of diefstal van het apparaat.

Een andere methode om cryptocurrencies te bewaren is om deze te bewaren bij een cryptocurrency exchange, een online handelsplatform voor cryptocurrency. Deze cryptocurrency exchanges hebben doorgaans geïntegreerde wallets voor alle cryptocurrencies die op het platform gekocht en verkocht kunnen worden.

Het grote nadeel van een crypto exchange is dat de private keys in beheer van de exchange zijn. Mocht de exchange offline gaan, door bijvoorbeeld een hack, dan heeft de gebruiker de private keys niet in zijn bezit en kan de opgeslagen crypto valuta verloren gaan.

Let op: het is zeer belangrijk om een goede crypto wallet te gebruiken om crypto valuta veilig te kunnen bewaren. Kies daarom altijd een betrouwbare crypto wallet of crypto exchange. Het is vrij gebruikelijk om crypto te spreiden op verschillende wallets.