Wat is cryptocurrency?

Het woord cryptocurrency is bekend geworden na het ontstaan van de blockchain technologie. De blockchain technologie maakt het mogelijk voor twee verschillende partijen, om onderling informatie uit te wisselen in een netwerk, waar geen sprake is van één centrale partij. Dit wordt een decentraal netwerk genoemd.

Allerlei soorten transacties tussen twee partijen kunnen worden verwerkt en opgeslagen in zo’n decentraal netwerk, zonder tussenkomst van een derde partij. Transacties zoals het uitwisselen van belangrijke documenten of contracten, maar ook transacties die betrekking hebben op cryptocurrency.

Cryptocurrency staat voor cryptographic currency. Simpel gezegd betekend dit versleuteld geld. Het woord cryptocurrency of cryptocurrencies komt voor in verschillende benamingen en wordt ook wel crypto valuta, crypto geld, crypto’s, digitale valuta of virtueel geld genoemd. Cryptocurrency is dus een digitaal betaalmiddel, wat enkel digitaal bestaat, waarmee on- en offline betalingen kunnen worden verricht.

Bitcoin (BTC) is de allereerste cryptocurrency en is specifiek ontwikkeld om digitale betalingen te kunnen faciliteren, zonder tussenkomst van een derde partij zoals een bank. Alle transacties van Bitcoin worden bijgehouden en opgeslagen op een decentraal blockchain-netwerk. In dit geval een blockchain specifiek voor Bitcoin transacties.

Het decentrale blockchain-netwerk, duizenden computers met allen een kopie van deze blockchain, zorgt ervoor dat het netwerk kan blijven functioneren. Doordat alle computers, knooppunten of nodes, een exacte kopie hebben van de blockchain, inclusief de gehele transactiegeschiedenis van Bitcoin, is het onmogelijk om wijzigingen aan te brengen in de blockchain, zonder dat alle nodes hiervan op de hoogte komen. Hierdoor is de blockchain beveiligd en beschermt tegen kwaadwillenden, die transacties zouden kunnen manipuleren, door deze te wijzigen of te verwijderen.

Een blockchain is dus transparant, onvervalsbaar en ook niet te hacken. Om een decentraal blockchain te kunnen hacken, zouden alle nodes tegelijkertijd moeten worden aangevallen, wat praktisch bijna onmogelijk is.

Alle transacties die worden toegevoegd aan de blockchain, worden direct cryptografisch versleuteld. Na deze versleuteling is de opgeslagen data nog wel inzichtelijk, maar niet meer te wijzigen. Als data eenmaal is toegevoegd aan de blockchain, kan dit niet meer worden teruggedraaid.

Dit is tevens de reden dat digitale munten of digitale activa zoals Bitcoin, ook wel cryptocurrency of crypto valuta worden genoemd. Bitcoin is officieel de eerste originele cryptocurrency en waarschijnlijk ook voor veel mensen de meest bekende cryptocurrency. Maar naast Bitcoin zijn er op het moment duizenden cryptocurrency-alternatieven beschikbaar, elk met unieke eigenschappen, functionaliteiten en doeleinden.

Deze groep cryptocurrency-alternatieven voor Bitcoin worden ook wel Altcoins genoemd. Altcoins hebben hun eigen regels over wat de crypto munt inhoudt en kunnen dus ook een eigen blockchain hebben. Veel altcoins maken echter gebruik van bestaande blockchains. Zo maken veel altcoins gebruik van de blockchain van Ethereum. Deze coins worden weer ERC-20 tokens genoemd.

Alle cryptocurrencies hebben unieke eigenschappen en functionaliteiten en zijn ontwikkeld voor verschillende doeleinden. Zo zijn er cryptocurrencies ontwikkeld voor specifieken doelgroepen of markten, zoals gaming, healthcare en eCommerce. Verder zijn er nog zogenaamde privacy coins, stablecoins en exchange coins.

Alle verschillende cryptocurrencies, inclusief Bitcoin, hebben een unieke ticker. Een ticker is het handelssymbool of de verkorte naam van een cryptocurrency en bestaat doorgaans uit 3 hoofdletters. Zo is de ticker van Bitcoin BTC, Ethereum ETH en Litecoin LTC. Tickers worden vaak gebruikt in crypto wallets en bij crypto exchanges.

Cryptocurrencies kunnen worden gekocht via een zogenaamde cryptocurrency exchange. Een speciaal handelsplatform, vergelijkbaar met een normale handelsbeurs, waar je allerlei verschillende cryptocurrencies kan kopen en verkopen.

Iedere cryptocurrency is gekoppeld aan een handelskoers. De handelskoers is een bepaalde waarde die de betreffende cryptocurrency op een specifiek moment vertegenwoordigd. Vergelijkbaar met de waarde van aandelen op een normale handelsbeurs. Aan de hand van deze handelskoers kan cryptocurrency worden verhandeld.

De cryptocurrency markt staat bekend om zijn enorme koersschommelingen en niemand kan een handelaar garantie bieden op een eventuele koerswinst.

Cryptocurrency wordt in tegenstelling tot normale valuta, zoals Euro’s of dollars, niet opgeslagen op een standaard bankrekening. Alle transacties van crypto valuta worden bijgehouden en opgeslagen op een decentraal blockchain-netwerk, waardoor een derde partij zoals een bank wordt uitgesloten. Dit betekend kort gezegd, dat de eigenaar van crypto valuta voor eigen bank moet spelen en zelf verantwoordelijk is voor zijn eigendom.

In plaats van een standaard bankrekening wordt cryptocurrency beheerd in een zogenaamde cryptocurrency wallet. Een digitale portemonnee, waarmee de eigenaar betalingen kan ontvangen en versturen, zonder bemoeienis van een derde partij. Dit scheelt aanzienlijk veel tijd en geld voor de eigenaar. Het enige aandachtspuntje is dat de eigenaar zelf verantwoordelijk is voor zijn portemonnee, en dat deze portemonnee niet verzekerd is tegen verlies of diefstal. Het is daarom zeer belangrijk om een goede crypto wallet te gebruiken om crypto valuta veilig te kunnen bewaren.

Blockchain en cryptocurrency worden gezien als waardevolle innovaties, wat de toekomst flink zal gaan veranderen voor zowel consumenten als voor bedrijven en overheden. Bedrijven en overheden zijn positief, omdat blockchain de nieuwe veilige manier van digitale uitwisseling van informatie gaat worden. Consumenten zijn positief, omdat cryptocurrencies, in tegenstelling tot het huidige betalingssysteem, geen bemoeienis heeft van banken of andere derde partijen.

Dit betekend kort gezegd dat iedereen op de gehele wereld gebruik kan maken van de blockchain technologie en de bijbehorende cryptocurrencies. Iedereen kan wereldwijd, zonder onnodige bankkosten, snel en eenvoudig cryptocurrencies ontvangen en versturen.

Naast de vele voordelen van cryptocurrencies, zoals snelle en veilige betalingen, worden cryptocurrencies ook gezien als een slimme investering voor de toekomst. Mocht het inderdaad zo zijn dat blockchain en de bijbehorende cryptocurrencies de toekomst worden, dan zal de waarde van Bitcoin en alle andere cryptocurrencies flink gaan stijgen in de toekomst.

Let op: beleg enkel in cryptocurrencies met geld wat je zou kunnen missen. Door de enorme koersschommelingen van crypto valuta, zijn er enorme winsten te behalen maar uiteraard ook enorme verliezen.