Cryptocurrency

Gouverneur van de Bank of England wil US dollar als reserve valuta vervangen door digitale valuta.

Gouverneur van de Bank of England wil US dollar als reserve valuta vervangen door digitale valuta.

Mark Carney, de gouverneur van de Bank of England, heeft een transformatie van het wereldwijde financiële systeem voorgesteld, door de Amerikaanse dollar te vervangen door een digitale valuta vergelijkbaar met Facebook’s Libra.

“De dollar als reserve valuta moet eindigen.”

Tijdens zijn toespraak op het jaarlijkse symposium van de Amerikaanse Federal Reserve in Jackson Hole, Wyoming, zei Carney dat een Libra-achtige digitale valuta de Amerikaanse dollar zou kunnen vervangen als de reserve valuta van de wereld, meldde Bloomberg op 23 augustus.

Carney gaf aan dat de positie van de Amerikaanse dollar als reserve valuta van de wereld moet eindigen, en dat een vorm van wereldwijde digitale valuta – zoals Libra – een betere optie zou zijn. Dat verdient de voorkeur boven het toestaan ​​dat de reservestatus van de dollar wordt vervangen door een andere nationale valuta, zoals de Chinese renminbi.

“Op de langere termijn moeten we het systeem veranderen,” zei Carney. “Wanneer verandering komt, zou het niet moeten zijn om de ene valuta-hegemon te ruilen voor een andere.”

Hij voegde eraan toe dat een nieuwe “synthetische hegemonische valuta” het best kan worden geleverd door de publieke sector, via een netwerk van digitale valuta’s van de centrale bank:

“De combinatie van verhoogde economische beleidsonzekerheid, regelrecht protectionisme en bezorgdheid dat verdere, negatieve schokken niet voldoende konden worden gecompenseerd vanwege de beperkte beleidsruimte, verergert de desinflatoire vooringenomenheid in de wereldeconomie.”

Libra staat gepland als een wereldwijde digitale valuta die buiten de directe controle van centrale banken zou kunnen liggen en heeft ondertussen veel negatieve reacties ontvangen van zowel nationale als internationale regelgevers.

In juli voerde Carney aan dat Libra, vanwege de enorme omvang van het project, vanaf het begin vrijwel perfect moet zijn om überhaupt te worden vrijgegeven, en zegt:

“Het is succesvol of niet. Als het succesvol is, wordt het systemisch, omdat er een zeer groot aantal gebruikers bij betrokken zou zijn. En als je een systemisch betalingssysteem bent, is het 5-Sigma. Je moet er altijd bij zijn. Je kunt geen kinderziektes hebben. Je kunt geen mensen geld uit hun portemonnee laten verliezen.”

In februari 2018 beweerde Carney dat Bitcoin (BTC) volgens traditionele definities niet als een legitieme valuta kan worden beschouwd – noch een ruilmiddel, noch een waardeopslag.


Veilig crypto kopen bij Bitvavo