Crypto ExchangesCrypto WalletsCryptocurrency

Ponzifraude PlusToken (wallet) kan miljarden witwassen met gestolen cryptocurrency.

CryptoPoly - Cryptocurrency Ponzifraude Plus Token lopen weg met 3 miljard dollar

Een in China gevestigde Ponzifraude (Ponzi scheme) met cryptocurrency zou de eventuele verklaring kunnen zijn voor de massale reeks van Bitcoin (BTC) verkopen van de afgelopen paar dagen.

Grootste exit scam in geschiedenis van crypto.

Op 14 augustus vestigde Dovey Wan, oprichter van de blockchain gebaseerde investeringsmaatschappij Primitive Ventures, via social media de aandacht op PlusToken, welke zij claimed een Ponzifraude te zijn die nu hun “opbrengsten” aan het witwassen zijn.

PlusToken is een naar verluidt ingestorte Ponzifraude, dat een gerapporteerde $3 miljard in “gestolen cryptocurrency” heeft opgeleverd en welke nu mogelijk geliquideerd worden op verschillende cryptocurrency exchanges.

PlusToken debuteerde in juni 2018 met een “winstdelende” mobiele cryptocurrency wallet, die gebruikers naar verluidt recht geeft op een maandelijkse rente van 6-18% op alle gedeponeerde cryptocurrencies. PlusToken heeft een klassiek Ponzifraude structuur bestaande uit vier “lidmaatschap” lagen, elk met verschillende kortingspercentages. In het begin van 2019 beweerde PlusToken meer dan 10 miljoen leden te hebben.

Dovey Wan, een medewerker van CoinDesk die bekend staat om haar voorkennis van de Chinese markt, meldde de claim woensdag in een tweet. Als de informatie accuraat is, zou de openbaring van Wan licht kunnen werpen op de recente verkoopdruk, waardoor Bitcoin (BTC) dagenlang duizenden dollars heeft verloren en daalde tot onder het psychologische basisniveau van $10.000.

Wan heeft de claim onderbouwd met een flinke hoeveelheid informatie, waaronder alle wallet adressen – inclusief Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en EOS (EOS) – waarvan bekend is dat ze zijn geassocieerd met PlusToken.

Volgens Wan heeft PlusToken nog steeds controle over de enorme hoeveelheid “gestolen” cryptocurrency en heeft het delen ervan opgesplitst en doorgesluisd naar verschillende cryptocurrency exchanges, waaronder Huobi, Bittrex en Binance.

Ze deed tevens een dringend beroep aan alle cryptocurrency exchanges en over-the-counter (OTC) platformen, om de wallet adressen te registreren en op een zwarte lijst te zetten.

Wan merkte op dat de Chinese politie twee maanden geleden een belangrijk lid van PlusToken heeft opgejaagd en heeft onthuld dat beleggers voor maar liefst $3 miljard zijn opgelicht.

Naast de wallet adressen heeft Wan onderzoeksgegevens van beveiligingscontrolebureau Peckshield bijgevoegd, die de geldstroom uit de wallet van PlusToken onthult vanaf begin juli, de datum waarop de massale verkopen vermoedelijk zijn begonnen:

Ondanks de arrestatie kan de cryptocurrency naar verluidt niet worden teruggedraaid, zoals Wan uitlegt:

“Veel van hun BTC adressen zijn gestart met P2SH die vaak wordt gebruikt voor mutil-sig, waarschijnlijk zijn sommige mensen die de keys vasthouden niet gepakt, vandaar dat de politie de wallet niet kan ontgrendelen. Voor EOS/ETH wallets kan het anders zijn, maar tot nu toe kon de politie deze niet aanraken.”

In een poging om de impact van de “uitverkoop” te beperken, heeft ze aanbevolen dat Peckshield en blockchain-analysebedrijf Chainalysis de geldstromen beter analyseren, en merkte op dat PlusToken hun fondsen in kleine batches van 50-100 Bitcoin (BTC) naar crypto exchanges lijkt te verplaatsen.

Chinese handelaren hebben naar verluidt beweerd dat een onbekend wallet adres de afgelopen dagen onophoudelijk 100 Bitcoin (BTC) heeft gedumpt op crypto exchange Binance, waarvan Wan vermoedt dat het met de Ponzifraude is verbonden.

Op 27 juni werd er al gerapporteerd dat een aantal PlusToken wallet-gebruikers, gevestigd in China, Zuid-Korea en Japan, niet in staat waren om hun fondsen op te nemen van hun mobiele cryptocurrency wallet.

Het nieuws heeft zich tot nu toe weinig verder ontwikkeld dan de wijdverbreide en logische bewering, dat het PlusToken team is “weggelopen” met maar liefst $3 miljard aan gebruikersfondsen. Het leidde echter niet tot de media-razernij die je toch wel zou verwachten van zo’n bizarre gebeurtenis als deze.

Op 29 juni publiceerde de South China Morning Post dat er zes Chinese verdachten zijn gearresteerd op verdenking van internet fraude. Na onderzoek blijkt dat alle zes de verdachten deel uit te maken van het PlusToken team.

Hoewel weinig gerapporteerd, heeft het fraude schandaal een enorme reikwijdte en kan het worden gezien als de grootste “exit scam” tot nu toe in de geschiedenis van cryptocurrency.

Een groot aantal cryptocurrency exchanges zijn volgens Wan mogelijk niet op de hoogte van de schijnbare zwendel, die aangaf dat de Chinese autoriteiten de informatie niet hebben gepubliceerd vanwege administratieve rompslomp:


Veilig crypto kopen bij Bitvavo