AltcoinsCrypto CursusCryptocurrency

Wat is cryptocurrency staken?

Wat is cryptocurrency staken?

Alle blockchains hebben één ding gemeen: de transacties op de blockchain moeten gevalideerd worden. Bitcoin (BTC) doet dit bijvoorbeeld in een proces genaamd “minen”, waarvan bekend is dat dit proces veel elektriciteit verbruikt.

Staken is het validatie proces bij het PoS consensus.

Een Het programma dat dit proces beschrijft heet het “consensus protocol” of “consensus algoritme”. Een consensus protocol bepaalt welke gebruiker van het netwerk het nieuwe blok mag toevoegen aan de blockchain. Tegenwoordig bestaan er vele verschillende soorten consensus protocols.

Het eerste consensus protocol is echter gecreëerd door Bitcoin, genaamd “Proof of Work”. Het consensus protocol bij Proof of Work (PoW) wordt bepaald, door te kijken naar de rekenkracht van de computers van alle gebruikers in het netwerk.

De altcoins die werden gesplitst van Bitcoin, door middel van de zogenaamde hard forks, presenteren vaak een vergelijkbaar mining proces, dat vertrouwt op het Proof of Work consensus algoritme. Er zijn echter verschillende andere altcoins die experimenteren met alternatieve methoden van validatie, binnen de verschillende gedistribueerde blockchain netwerken.

Het meest gebruikelijke alternatief voor Proof of Work is het Proof of Stake (PoS) consensus algoritme. Proof of Stake biedt een energie-efficiënter alternatief voor Proof of Work en afhankelijk van hoe een project de protocollen van zijn blockchain ontwerpt, kan PoS ook meer gedecentraliseerd zijn.

Een PoS-systeem vervangt de complexe berekeningen van een PoW-systeem, door iets veel eenvoudiger: eigendom van de coin of token van de blockchain. Het validatie proces bij het PoS consensus algoritme noemt men “staking” of “staken”.

Proof of Stake (PoS) creëert nieuwe blokken die aan de blockchain worden toegevoegd. Het validatie proces of staken gebeurt door houders van de cryptocurrency coin. Deze cryptocurrency houders creëren als het ware de blokken en helpen bij het valideren van nieuwe transacties op het netwerk.

Iedere cryptocurrency houder kan deelnemen aan het staking proces op een Proof of Stake blockchain. De houder moet hiervoor een bepaalde hoeveelheid cryptocurrency bewaren in een crypto wallet en deze voor een langere periode vastzetten. De cryptocurrency blijft eigendom van de houder, maar deze kan de cryptocurrency niet uitgeven, zonder het staking proces te onderbreken.

Crypto staken

Door het vastzetten van de cryptocurrency en door de crypto wallet online te houden, wordt de wallet houder aangemerkt als investeerder in het netwerk en krijgt de mogelijkheid om deel te nemen aan het validatie proces. Het staken van cryptocurrency wordt vervolgens automatisch in gang gezet.

Cryptocurrency houders die deelnemen aan het staking proces, worden beloond met nieuw gecreëerde cryptocurrency, welke direct worden uitgekeerd in de wallet.

De houder is vrij in de hoeveelheid coins die worden vastgezet om te staken. Maar hoe meer coins de houder vastzet in de wallet, hoe meer vermogen hij krijgt voor het valideren van transacties en hoe meer beloningen de houder uiteindelijk ontvangt.

Elke Proof of Stake blockchain heeft een andere manier om te selecteren welke stakeholder het recht heeft om transacties te verwerken en beloningen te verdienen. De eenvoudigste benadering is een willekeurige selectie uit de pool van deelnemers.

Het staken van cryptocurrency geeft cryptocurrency houders enige beslissingsbevoegdheid op het blockchain netwerk. Door het staken van cryptocurrency coins, krijgen houders de mogelijkheid om te stemmen en inkomsten te genereren. Dit is vergelijkbaar met hoe iemand rente zou ontvangen voor het aanhouden van geld op een bankrekening of het ontvangen van dividend bij het hebben van aandelen.

De meeste PoS blockchains laten wallet houders zelf cryptocurrency staken. Maar in veel gevallen levert dit de houder weinig tot geen beloning op. Bij het staken van cryptocurrency moet de crypto wallet de hele dag verbonden blijven met het netwerk, om in aanmerking te komen voor een beloning. Dit is voor veel gebruikers niet te doen, laat staan de bijkomende energiekosten.

Deelnemen aan een staking pool biedt hierbij een uitkomst en tevens een aantal belangrijke voordelen. Een staking pool is een online netwerk van gebruikers of crypto houders, die gezamelijk in een “staking pool” cryptocurrency staken.

Door de gezamelijke “inzet” is het vermogen tot valideren van transacties hoger, waardoor de beloning voor de houders ook hoger is. Staking pools nemen ook de technische details voor hun rekening.

In vergelijking met het mining proces van het PoW-algoritme, is het staking proces van het PoS-algoritme milieuvriendelijker en energiezuiniger. Verder maakt het de noodzaak om te investeren in dure mining apparatuur, zoals ASIC’s of GPU’s overbodig.

Het staken van cryptocurrency is een leuke en interessante manier om doorlopend gratis cryptocurrency te verdienen, door enkel je huidige cryptocurrency vast te zetten in een cryptocurrency wallet.

Coins die door het staking proces worden gecreëerd op een Proof of Stake blockchain, worden ook wel PoS coins genoemd. Een aantal populaire PoS coins, die door het staking proces worden gecreëerd zijn NEO (NEO)Dash (DASH)Decred (DCR), PIVX (PIVX) en Vechain (VET).

Een handige website voor het staken van cryptocurrency is Staking Rewards. Staking Rewards is een overzichtelijke website, waar alle PoS coins en staking pools worden weergegeven, inclusief informatie over het staken van de betreffende coins en een “belonings-calculator”, voor het uitrekenen van de eventuele stake beloningen.


Veilig crypto kopen bij Bitvavo