BlockchainCrypto Cursus

Wat is een smart contract?

Wat is een smart contract?

De term smart contract of smart contracts komt steeds vaker voor in de wereld van cryptocurrency en blockchain. Veel mensen, onbekend met de term, zullen direct denken aan een fysiek contract met daarin belangrijke informatie of afspraken, ondertekend met minimaal twee handtekeningen.

Smart contracts worden gebouwd op de blockchain.

Een smart contract is echter meer een virtueel of geprogrammeerd contract, dat steeds vaker voorkomt in de cryptocurrency industrie. Een geprogrammeerde overeenkomst met daarin afspraken, die met behulp van computer code zijn vastgelegd op de blockchain. De afspraken in een smart contract liggen vast en niemand kan deze aanpassen, verwijderen of manipuleren.

Alles met betrekking tot smart contracts gebeurd digitaal en het papierwerk van fysieke contracten, behoord hierdoor tot het verleden. De enige overeenkomsten tussen een fysiek contract en een smart contract, zijn de vastlegging van afspraken, vanaf wanneer deze afspraken gelden en wanneer deze afspraken uitgevoerd moeten worden.

Het grote pluspunt van blockchain technologie is decentralisatie. Blockchain is de achterliggende techniek, die het mogelijk maakt dat twee verschillende partijen onderling informatie, digitale valuta of activa kunnen uitwisselen in een netwerk, waar geen sprake is van één centrale partij. Dit wordt een decentraal netwerk genoemd. In een decentraal netwerk wordt een derde, overbodige, partij uitgeschakeld, zoals bijvoorbeeld een bank of notaris.

Smart contracts worden gebouwd op de blockchain en uitgevoerd door het decentrale netwerk. Dit maakt een derde partij of tussenpersoon overbodig, wat resulteert in een besparing van tijd en geld voor de gebruikers. Het contract werkt als transactie protocol, die de voorwaarden van het contract zelf uitvoert en het decentrale netwerk houdt zich aan geprogrammeerde regels en afspraken. Alle nodes op het decentrale netwerk volgen de verrichtingen.

Smart contracts kunnen worden gebouwd op verschillende blockchains. De blockchain die vaak wordt gebruikt voor smart contracts is de Ethereum blockchain. Op het Ethereum platform kunnen programmeurs vrij eenvoudig smart contracts programmeren. Zo zijn de bekende ERC-20 tokens gemaakt door middel van smart contracts op de Ethereum blockchain.

Wat is een smart contract?

In 1994 realiseerden Nick Szabo, een jurist en een cryptograaf, zich dat de gedecentraliseerde blockchains konden worden gebruikt voor smart contracts, ook wel zelf-uitvoerende contracten, blockchain contracten of digitale contracten genoemd.

In dit formaat kunnen contracten worden vertaald naar computercode, worden opgeslagen en gerepliceerd op het systeem en worden bewaakt door het netwerk van computers waarop de blockchain draait.

Smart contracts helpen dus op een transparante, conflictvrije manier, bij het uitwisselen van onder andere digitale valuta, activa of contracten. Smart contracts bieden een innovatief alternatief voor de alledaagse reguliere contracten die wij gebruiken om zaken te regelen, zoals hypotheken, verzekeringen, kadastrale gegevens, huurovereenkomsten, geregistreerde partnerschappen, erfenissen en auteurs-en muziekrechten. Ook voor de vastgoedsector bieden deze digitale contracten nieuwe mogelijkheden.

Smart contracts groeien in populariteit en zullen in steeds grotere mate worden toegepast in allerlei verschillende branches en industrieën overal ter wereld. In vergelijking met fysieke contracten bieden smart contracts vele voordelen.

Veiligheid en snelheid

Smart contracts zijn “beveiligd” door het decentrale netwerk waarop deze zijn gebouwd. De nodes in het netwerk, oftewel alle aangesloten computers, controleren alle transacties, voordat deze aan het netwerk worden toegevoegd. Transacties die zijn goedgekeurd door de nodes en daadwerkelijk zijn toegevoegd, kunnen in principe als volledig veilig worden bestempeld.

Smart contracts zijn volledig geautomatiseerd en door het uitschakelen van een derde partij of tussenpersoon, kunnen transacties binnen enkele seconde worden uitgevoerd. Bovendien zijn er dagelijks programmeurs bezig om de computer code verder te ontwikkelen, zodat smart contracts in de toekomst nog sneller kunnen werken.

Autonomie

Autonomie speelt een belangrijke rol wanneer het gaat om smart contracts. Smart contracts zijn volledig autonoom en er is geen vertrouwen nodig van een derde partij of tussenpersoon, zoals een bank, notaris of advocaat, om de afspraken te controleren of ervoor te zorgen dat de regels worden nageleefd.

Door het uitschakelen van een derde partij is manipulatie van het contract uitgesloten. Het beheer van een smart contract ligt in handen van een decentraal netwerk en wordt altijd automatisch uitgevoerd.

Kosten besparing

Steeds meer bedrijven en instellingen maken gebruik van smart contracts om hiermee kosten te kunnen besparen. Het digitaal vastleggen en uitwisselen van contracten of informatie is goedkoper dan de traditionele manier met papierwerk. Alle dure tussenpersonen zoals notarissen of advocaten, met terugkerende kosten, worden in één klap uitgeschakeld.

Kosten besparing in combinatie met veiligheid, snelheid en autonomie, maken smart contracts in de toekomst onmisbaar voor bedrijven en instellingen. Smart contracts zullen een grote impact hebben op de samenleving en bijna elke branche en industrie zal er door worden beïnvloed.


Binance Jersey Giveaway