Crypto CursusCrypto Exchanges

Wat is een cryptocurrency exchange?

Wat is een crypto exchange?

Een cryptocurrency exchange is een online handelsplatform of een online beurs waar een gebruiker kan handelen in verschillende cryptocurrencies. Het is te vergelijken met een normale handelsbeurs, waar handelaren kunnen handelen in aandelen en opties. Het grote verschil tussen beide beurzen, is dat een cryptocurrency beurs 24 uur per dag, zeven dagen per week, geopend is voor handel.

Een crypto exchange is 24 uur per dag geopend.

Cryptocurrency exchanges hebben geïntegreerde wallets voor alle cryptocurrencies die op het platform gekocht en verkocht kunnen worden. Dit betekend dat een gebruiker verschillende wallets kan gebruiken om verschillende crypto valuta in te storten, om vervolgens met deze crypto valuta te kunnen handelen.

Om te kunnen handelen bij een cryptocurrency exchange is een account nodig. Een account aanmaken is zo gebeurd door middel van een e-mail adres en een zelfgekozen wachtwoord. Het is aan te raden om deze combinatie goed te bewaren en een e-mail adres te gebruiken, die te allen tijde toegankelijk is. Dit omdat een e-mail adres is gekoppeld aan een account en deze over het algemeen niet meer gewijzigd kan worden.

Zodra een account is aangemaakt bij een cryptocurrency exchange, wordt de gebruiker gevraagd om zijn identiteit te verifiëren. Dit gebeurd doorgaans aan de hand van een kopie paspoort of ID kaart, welke de gebruiker kan uploaden in zijn account. Na verificatie, wat vaak maar een paar minuten duurt, heeft de gebruiker volledige toegang tot het account en kan nu crypto valuta storten in een wallet.

Er zijn verschillende manieren om cryptocurrencies te kopen of te storten bij een cryptocurrency exchange. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen crypto-naar-crypto exchanges en de zogenaamde crypto-naar-fiat exchanges.

Crypto Exchanges

Crypto-naar-fiat exchanges bieden gebruikers de mogelijkheid om fiat valuta, zoals Amerikaanse dollars, Britse ponden of Euro’s, te storten vanaf een bankrekening, waarna de gebruiker deze kan gebruiken om crypto valuta mee te kopen.

Een aantal crypto exchanges accepteren tegenwoordig ook creditcards (Visa/MasterCard) en PayPal, waarmee direct crypto valuta kan worden gekocht.

Er zijn verder een aantal Nederlandse wisselkantoren, zoals Litebit en BTCDirect, waar gebruikers crypto valuta kunnen kopen met iDEAL. De gebruiker kan de crypto valuta laten storten op een willekeurig wallet adres, bijvoorbeeld op een hardware of software wallet adres, of deze direct laten storten op een wallet adres bij een crypto exchange.

Bij een crypto-naar-crypto exchange is het enkel mogelijk om crypto valuta te storten in één van de geïntegreerde wallets van de exchange. Een gebruiker zal dan eerst crypto valuta moeten kopen via een wisselkantoor en deze laten storten in één van de wallets. Zodra de crypto valuta is ontvangen op het wallet adres, kan de gebruiker beginnen met handelen bij de crypto exchange.

Het handelen in cryptocurrencies kan een risicovolle onderneming zijn. Er zijn enorme koersschommelingen op de crypto markt en niemand kan een handelaar garantie bieden op een eventuele koerswinst. Neem dan ook geen groot risico met hoge investeringen of beleggingen, maar beleg in crypto valuta met geld wat je zou kunnen missen.

Handelen in cryptocurrencies kan dus bij crypto-naar-crypto exchanges en bij crypto-naar-fiat exchanges. Het grote verschil tussen beide soorten exchanges zijn de zogenaamde ‘trading pairs’, of handelsparen. Een trading pair is de benaming voor de handelscombinatie van twee verschillende (digitale) activa, waar op dat moment in wordt gehandeld.

Trading PairsZo houdt de trading pair BTC/EUR in, dat de handelaar handelt in Bitcoin ten opzichte van de Euro. De handelaar kan Bitcoin kopen en verkopen en krijgt hier direct Euro’s voor terug. Een trading pair met een fiat valuta wordt ook wel een fiat/crypto pair genoemd.

Bij een ETH/BTC trading pair wordt er gehandeld in Ethereum ten opzichte van Bitcoin. Een trading pair tussen twee verschillende cryptocurrencies wordt crypto/crypto pair genoemd.

Zo zijn er tientallen verschillende trading pairs beschikbaar waarin gehandeld kan worden. Uiteraard veel cryptocurrency pairs, zoals Bitcoin (BTC), Ethereum (ETC) en Ripple (XRP). Maar bij crypto-naar-fiat exchanges kan er gehandeld worden ten opzichte van EUR, USD en GBP.

Op het moment zijn er meer crypto-naar-crypto exchanges dan crypto-naar-fiat exchanges. Dit komt voornamelijk omdat de cryptocurrency markt nog in de kinderschoenen staat en veel landen nog geen speciale richtlijnen of regels hebben, met betrekking tot cryptocurrency exchanges en de mogelijkheid tot crypto-naar-fiat handel. Uiteraard zal dit in de toekomst veranderen naar mate cryptocurrency markt zal groeien. En dit brengt meer mogelijkheden met zich mee voor handelaren.

Er zijn veel tientallen cryptocurrency exchanges actief, gevestigd in verschillende landen. Doe altijd goed onderzoek naar een crypto exchange, lees ervaringen of reviews op internet, voordat je besluit om een account aan te maken en crypto valuta te storten. Cryptocurrency exchanges die inmiddels de titel betrouwbaar hebben verdiend, zijn de exchanges Binance en Coinbase.

Het is verder niet verstandig om het hele vermogen in cryptocurrencies te bewaren op een crypto exchange. Het grote nadeel van een crypto exchange is dat de private keys in beheer van de exchange zijn. Mocht de exchange offline gaan, door bijvoorbeeld een hack, dan heeft de gebruiker de private keys niet in zijn bezit en kan de opgeslagen crypto valuta verloren gaan. Het is dan ook verstandig om cryptocurrency te verdelen over verschillende wallets.

Let op: handelen in cryptocurrencies kan een risicovolle onderneming zijn. Beleg enkel in cryptocurrencies met geld wat je zou kunnen missen.

Veilig crypto kopen bij Bitvavo