AltcoinsCrypto CursusCryptocurrency

Wat zijn Altcoins?

Wat zijn altcoins?

Bitcoin is officieel de eerste originele cryptocurrency en waarschijnlijk ook voor veel mensen de meest bekende cryptocurrency. Maar naast Bitcoin zijn er op het moment duizenden cryptocurrency-alternatieven beschikbaar, elk met unieke eigenschappen, functionaliteiten en doeleinden. Deze groep cryptocurrency-alternatieven voor Bitcoin worden ook wel Altcoins genoemd.

Altcoins zijn crypto-alternatieven voor Bitcoin.

Altcoins is dus de term of verzamelnaam die wordt gebruikt om alternatieve digitale activa te beschrijven, zoals een coins of tokens die geen Bitcoin zijn. Deze naamgeving komt van het idee dat Bitcoin de eerste originele cryptocurrency is en dat alle anderen dan worden beschouwd als “alternatieve” of “alternatieve” cryptocurrency. De term is afgeleid van het Engelse woord alternative: “alternative to Bitcoin”.

Sinds de lancering van Bitcoin in 2008 zijn er meer dan 2000 alternatieve cryptocurrencies ontwikkeld. In feite zijn veel van deze altcoins gemaakt als aangepaste kopieën van Bitcoin, via een splitsings-proces dat bekend staat als Hard Fork. Ondanks het delen van enkele overeenkomsten, heeft elke altcoin zijn eigen functionaliteiten.

Altcoins worden gemaakt door af te wijken van de Bitcoin-consensusregels (de fundamentele regels van het blockchain-netwerk) of door een nieuwe cryptocurrency vanuit het niets te ontwikkelen. De meest populaire altcoins gebruiken dezelfde fundamentele regels als Bitcoin. Deze aanpak is relatief eenvoudig uit te voeren, omdat Bitcoin een gratis open source platform is.

De altcoins die werden gesplitst van Bitcoin, door middel van de zogenaamde Hard Fork, presenteren vaak een vergelijkbaar mining proces, dat vertrouwt op het Proof of Work consensus algoritme.

Er zijn echter verschillende andere altcoins die experimenteren met alternatieve methoden om consensus te bereiken binnen verschillende gedistribueerde blockchain-netwerken.

AltcoinsHet Proof of Stake consensus algoritme is het meest gebruikelijke alternatief voor Proof of Work. Maar naast het Proof of Stake consensus zijn er nog andere opmerkelijke voorbeelden zoals de Delegated Proof of Stake, Proof of Burn, Proof of Authority en Delayed Proof of Work consensus algoritmen.

Altcoins hebben dus hun eigen regels over wat de cryptocurrency inhoudt en kunnen dus ook een eigen blockchain hebben, dat vertrouwd op een bepaald consensus algoritme.

Veel altcoins maken echter gebruik van bestaande blockchains. Zo maken veel altcoins gebruik van de blockchain van Ethereum. Deze altcoins worden zogenaamde ERC-20 tokens genoemd.

Alle cryptocurrencies hebben unieke eigenschappen en functionaliteiten en zijn ontwikkeld voor verschillende doeleinden. Zo zijn er cryptocurrencies ontwikkeld voor specifieken doelgroepen of markten, zoals gaming, healthcare en eCommerce. Verder zijn er nog zogenaamde privacy coins, stablecoins en exchange coins.

Alle verschillende altcoins hebben net als Bitcoin een unieke ticker. Een ticker is het handelssymbool of de verkorte naam van een cryptocurrency en bestaat doorgaans uit 3 hoofdletters. Zo is de ticker van Bitcoin BTC, Ethereum ETH en Litecoin LTC. Tickers worden vaak gebruikt in crypto wallets en bij crypto exchanges.

Naast een unieke ticker is iedere cryptocurrency gekoppeld aan een handelskoers. De handelskoers is een bepaalde waarde die de betreffende cryptocurrency op een specifiek moment vertegenwoordigd. Vergelijkbaar met de waarde van aandelen op een normale handelsbeurs. Aan de hand van deze handelskoers kan cryptocurrency worden verhandeld bij een crypto exchange.

De cryptocurrency markt staat bekend om zijn enorme koersschommelingen en niemand kan een handelaar garantie bieden op een eventuele koerswinst. Maar het feit dat Bitcoin onlangs haar 10-jarig bestaan heeft kunnen vieren, zegt misschien wel voldoende over het potentieel van cryptocurrency, inclusief alle verschillende altcoins.

De handelskoers van een cryptocurrency wordt waarschijnlijk bepaald door verschillende factoren. Waarschijnlijk, omdat niemand met 100% zekerheid kan zeggen wat de toekomst van cryptocurrency gaat worden. Of waarom de handelskoers van de ene cryptocurrency hoger is dan de andere.

Maar de handelskoers wordt vooralsnog bepaald door de populariteit van een cryptocurrency in combinatie met de zogenaamde “market cap” en het aantal beschikbare coins van de betreffende cryptocurrency.

De market capitalization is de totale handelswaarde van een bepaalde cryptocurrency. Dit wordt berekend door het aantal beschikbare coins (circulating supply) te vermenigvuldigen met de huidige handelskoers van een cryptocurrency.

Zo kan een cryptocurrency met een hoge market cap maar met een groot aantal beschikbare coins, een lage handelskoers hebben. Maar een cryptocurrency met een lage market cap en een klein aantal beschikbare coins, kan weer een hoge handelskoers hebben.

Alle cryptocurrencies zijn ooit begonnen met een handelskoers van € 0,01 of zelfs lager. En zo worden nieuwe cryptocurrencies met een zeer lage handelskoers geïntroduceerd bij een cryptocurrency exchange of bij een ICO. Bitcoin was in 2008 dus ongeveer € 0,01 waard.

Alle cryptocurrencies, Bitcoin en altcoins, worden bijgehouden in een zogenaamde ranking lijst. Deze ranking lijst bevat alle cryptocurrencies waarin gehandeld kan worden en is gesorteerd op basis van market cap. De cryptocurrency met de hoogste market cap staat bovenaan de lijst. Uiteraard staat Bitcoin stijf bovenaan, gevolgd door Ethereum (ETH) en Ripple (XRP).

De wereld van cryptocurrency en blockchain staat nog in de kinderschoenen. Maar naast de vele voordelen van cryptocurrencies, zoals snelle en veilige betalingen, worden cryptocurrencies ook gezien als een slimme investering voor de toekomst. Mocht het inderdaad zo zijn dat blockchain en de bijbehorende cryptocurrencies de toekomst worden, dan zal de waarde van Bitcoin en alle andere altcoins flink gaan stijgen.

Let op: beleg enkel in cryptocurrencies met geld wat je zou kunnen missen. Door de enorme koersschommelingen van crypto valuta, zijn er enorme winsten te behalen maar uiteraard ook enorme verliezen.

Brave Browser