Bitcoin (BTC)Crypto CursusCryptocurrency

Wat is Bitcoin?

Wat is Bitcoin?

Bitcoin (BTC) is zoals eerder genoemd de allereerste cryptocurrency, crypto valuta, digitale munt of gewoon kortweg crypto. Bitcoin is de eerste gedecentraliseerde cryptocurrency en is specifiek ontwikkeld om digitale betalingen te kunnen faciliteren, zonder tussenkomst van een derde partij zoals een bank.

Bitcoin (BTC) is de allereerste cryptocurrency.

Bitcoin kan het beste worden gedefinieerd als een digitale valuta die alleen elektronisch bestaat. Alle transacties van Bitcoin worden bijgehouden en opgeslagen op een zogenaamd decentraal blockchain-netwerk. Een blockchain specifiek voor Bitcoin transacties.

Het concept van een blockchain is voor het eerst in 1998 beschreven door Wei Dai op de cypherpunks-mailinglist, en is in 2009 geïmplementeerd als een open-source software onder de naam Bitcoin door Satoshi Nakamoto. Satoshi Nakamoto is tot op heden een pseudoniem van een onbekende persoon of groep en wordt gezien als de uitvinder(s) van Bitcoin.

Satoshi (afgekort sat) werd later ook de naam van de kleinste rekeneenheid van bitcoin: 1 satoshi = 1/100.000.000 bitcoin (één honderdmiljoenste van één bitcoin) of 0,01 microbitcoin.

Het genesisblok, het eerste blok op de Bitcoin blockchain, werd op 3 januari 2009 gegenereerd en bevatte de tekst: “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks”. De eerste Bitcoin transactie werd verstuurd door Satoshi Nakamoto naar Hal Finney op 12 januari 2009.

Bitcoin is een gedecentraliseerde cryptocurrency, wat betekent dat het geen centrale uitgevende autoriteit of politieke instelling heeft die de hoeveelheid Bitcoin in omloop beheert of hier toezicht over houdt. Maar het Bitcoin netwerk is verre van anarchie. Het hele proces is vrij eenvoudig en georganiseerd. Plus transparant, onvervalsbaar en onmogelijk om te hacken.

Wat is Bitcoin?Gebruikers kunnen Bitcoins overdragen via een peer-to-peer netwerk. Deze overdrachten worden bijgehouden op de blockchain, ook wel digitaal grootboek genoemd. Dit grootboek registreert elke Bitcoin transactie die ooit is gemaakt. Elk ‘blok’ in de blockchain is opgebouwd uit een datastructuur en refereert terug naar het vorige blok van de blockchain. Dit is vooral handig voor het detecteren van fraude of beschadigde bestanden. Als een enkel bestand in een keten corrupt of frauduleus is, voorkomt de blockchain dat deze de rest van het grootboek beschadigt.

In plaats van te vertrouwen op een overheid om nieuwe valuta’s te drukken, verwerkt Bitcoins blockchain-programmering wanneer Bitcoins worden gemaakt en hoeveel er worden geproduceerd. Het houdt ook bij waar Bitcoins zijn en zorgt ervoor dat de transacties accuraat zijn.

Er zijn momenteel ongeveer 17 miljoen Bitcoins in omloop. Er is geen centrale regelgevende instantie of overheid die de levering van Bitcoins beheert, wat betekent dat de levering wordt gecontroleerd door het ontwerp. Het totale aanbod dat ooit gemaakt zal worden, door middel van Bitcoin mining, zal uitkomen op 21 miljoen Bitcoins.

Een van de meest aansprekende kenmerken van Bitcoin is het meedogenloze verificatieproces, dat het risico op fraude enorm minimaliseert. Want aangezien Bitcoin gedecentraliseerd is, wordt de blockchain continue gecontroleerd en bijgehouden door zogenaamde “miners”. Nadat een bepaald aantal transacties is geverifieerd, wordt een ander blok toegevoegd aan de blockchain en wordt deze voortgezet.

In plaats van één enkele centrale server die elke transactie verifieert, verifieert in principe elke persoon in het blockchain netwerk elke transactie die plaats vind. Een blockchain is dus transparant, onvervalsbaar en onmogelijk om te hacken.

Bitcoin wordt dan ook gezien als een waardevolle innovatie, wat de toekomst flink zal gaan veranderen. Tot op heden waren digitale betalingen enkel mogelijk met behulp van een derde partij. Denk hierbij aan bijvoorbeeld betalingen via PayPal of iDEAL. Bitcoin en cryptocurrency liefhebbers zijn daarom ook enthousiast omdat Bitcoin en andere cryptocurrencies, in tegenstelling tot het huidige betalingssysteem, geen bemoeienis hebben van banken of andere derde partijen.

Bitcoin (BTC)Bitcoin is gekoppeld aan een handelskoers. De handelskoers is een bepaalde waarde die Bitcoin op een specifiek moment vertegenwoordigd. Dit is vergelijkbaar met de waarde van aandelen op een handelsbeurs. Aan de hand van deze handelskoers kan Bitcoin (BTC) worden verhandeld.

De ticker van Bitcoin is BTC. Een ticker is het handelssymbool of de verkorte naam van een cryptocurrency en bestaat doorgaans uit 3 hoofdletters.

Bitcoin kan worden gekocht via een zogenaamde cryptocurrency exchange. Een cryptocurrency exchange is een speciaal handelsplatform, vergelijkbaar met een normale handelsbeurs, waar gebruikers kunnen handelen in Bitcoin (BTC).

Bitcoins worden in tegenstelling tot normale valuta, zoals Euro’s of dollars, niet opgeslagen op een standaard bankrekening. In plaats van een standaard bankrekening worden Bitcoins beheerd in een zogenaamde cryptocurrency wallet. Een digitale portemonnee, waarmee de eigenaar betalingen kan ontvangen en versturen, zonder bemoeienis van een derde partij.

Dit scheelt aanzienlijk veel tijd en geld voor de eigenaar. Het enige aandachtspuntje is dat de eigenaar zelf verantwoordelijk is voor zijn portemonnee, en dat deze portemonnee niet verzekerd is tegen eventueel verlies of diefstal. Het is daarom zeer belangrijk om een goede cryptocurrency wallet te gebruiken om Bitcoins veilig te kunnen bewaren.

Bitcoin is door de jaren heen in populariteit aan het stijgen en veel mensen zijn inmiddels ingestapt in de wereld van Bitcoin en cryptocurrency. Veel mensen zijn er heilig van overtuigd dat Bitcoin en cryptocurrency de toekomst zullen worden en zijn dan ook enthousiast om te investeren in Bitcoin.

Door de jaren heen is de handelskoers van Bitcoin flink gestegen. In 2010 kon je bijvoorbeeld één Bitcoin kopen voor € 0,10, terwijl deze in 2016 alweer € 600,00 waard was. De piek in de Bitcoin prijs kwam in januari 2018, toen de handelskoers uitkwam op ruim € 16.000.

De cryptocurrency markt staat bekend om zijn enorme koersschommelingen en niemand kan een handelaar garantie bieden op een eventuele koerswinst.

Brave Browser